Kunststoffen

Het circulair gebruiken van kunststoffen.

Om kunststoffen circulair te kunnen gaan gebruiken dienen we deze na hun levenscyclus te recyclen en als grondstof te gebruiken voor een toepassing wat minimaal gelijke waarde heeft. De afgelopen jaren hebben we veel recycling van kunststoffen gezien waarbij zeer hoogwaardige producten een tweede leven kregen als gemeentepaaltje of pallet of in het beste geval als grijze krat.

Lees verder

Non-ferrous metalen

Het produceren van metalen is met stip de grootste verbruiker van energie op aarde. Voor staal worden gigantische hoeveelheden steenkool gebruikt in hoogovens waarmee ijzererts wordt omgezet in ijzer. Voor aluminium wordt bauxiet met elektriciteit omgezet in aluminium. Voor de totale productie van aluminium wordt 11-12% van alle op aarde opgewekte elektriciteit verbruikt (!). Door aluminium te hergebruiken wordt ca. 90% op deze energie bespaard.

Lees verder

Zadenscheiding

Het schonen en selecteren van zaden is een onderzoeksgebied waarin al decennia veel onderzoek naar wordt uitgevoerd in de zadenbranche. Het selecteren van zaden op kiemkracht speelt hierin een speciale rol. Immers het verwijderen van zaden welke niet kiemen, slechter kiemen of op een later tijdstip kiemen kan in de keten heel veel voordelen opleveren. Denk hierbij aan het besparen van veel voorbehandelingsstappen, het besparen van middelen, arbeid en ruimte bij het opkweken en het mogelijk maken van meer gemechaniseerde teelt door uniforme groei. Tel hierbij op dat de prijs van 1 kilo tomatenzaden de prijs van goud ruimschoots overtreft en een zowel vanuit milieutechnisch oogpunt als commercieel oogpunt interessante toepassing is geboren.

Lees verder

Fosfaatverwijdering

Naast de aandacht voor het duurzaam omvormen en circulair maken van de aardolie, energie, plastics en CO2 keten is fosfaat in sommige gevallen een ondergeschoven kindje. Onterecht volgens ons, aangezien het circulair maken van de fosfaatkringloop de maatschappij een heel scala aan problemen oplost en vele voordelen biedt.

Lees verder